Indlæser Begivenheder

Kunstkafé med let aftensmad

Vi åbner dørene til en ny sæson i Kærs Kunstkafé på Restaurant Mark på Axeltorv i det centrale København. Over fire kafé-aftener går kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær på opdagelse i kunstens forunderlige verden i selskab med kunsthistorikere, musikere og køkkenchefen Bendix Sixhøj Laursen, der tidligere har huseret på Søllerød Kro, Bistro Boheme og Restaurant Radio.

Det bliver en tour de force gennem udvalgte perioder og kunstnere i kunsthistorien, der tages under kyndig, kærlig og kunstnerisk behandling. Vi ser på, hvornår kunsten har flyttet grænser, udfordret vores forestillinger om kunst og vores måde at reflektere over livet på. Samtalerne krydres med et musikalsk lydspor udført af en dygtig musiker. Og kokken sørger for en let ret, så der også er noget til smagssansen.

NB: Prisen er inkl. let aftensmad. Drikkevarer købes separat.

Temaer for de fire aftener er:

Grænser i verdenskunsten
Krop, køn, klasse, etnicitet, identitet, nationalitet, vold og blodig alvor. Mange vil sikkert genkende den rystelse i kroppen, som mødet med kunst kan give. Egon Schieles deforme selvportrætter, Duchamps tissekumme, Manzonis lort på dåse eller Marina Abramovic’ foruroligende intime performances.

Mange af disse kunstneres værker stiller grundlæggende spørgsmål til vores forventninger til verden omkring os – og vores forventninger til kunsten selv. Kan man tale om, at kunsten er gået over grænsen eller virker grænseoverskridende, når vores forventninger og normer udfordres? Og gælder det også kunst fra andre kontinenter og tider skabt på baggrund af idéer, der ikke ligner vores?

Gæst er kunsthistoriker ph.d. Teresa Østergaard Pedersen, museumsinspektør ved Holstebro Kunstmuseum, hvis samlinger rækker langt ud over Europas grænser med bl.a. vestafrikansk kunst, Inka-keramik, arabisk inspirerede værker samt Ejler Bille og Agnethe Therkildsens balinesiske samling opbygget på deres mange rejser.

Blendede guldfisk og sammensyede svin
Aftenens gæst i kunstkafén er kunsthistoriker Peter S. Meyer, der i den grad kender til skandaler og grænser i og omkring kunsten – som direktør for Esbjerg Kunstmuseum udstillede han Christian Lemmerz’ sammensyede svinekroppe, og da han var direktør for Trapholt var det Marco Evaristtis guldfisk i blender.

Udover en snak om disse værker tager Peter Kær og Peter S. Meyer os med på en rejse gennem nogle af de mest omdiskuterede og grænseoverskridende værker i dansk kunsthistorie. Mon ikke, at de to kunsthistorikere også kommer forbi Bjørn Nørgaards hesteofring og Haanings ‘Take the Money and Run’?

Disse værker stiller jo det grundlæggende spørgsmål, hvad kunst egentlig er og kan. Kan man tale om, at kunsten er gået over grænsen? Og hvad er det for mekanismer, der er i spil, når vi oplever, at kunsten virker grænseoverskridende?

Hieronymus Bosch – den eventyrlige
Denne aften får Peter Kær besøg af museumsinspektør og seniorforsker Poul Grinder-Hansen fra Nationalmuseet, der giver os et indblik i og forståelse af Hieronymus Bosch, en af kunsthistoriens helt store kunstnere. Poul har tidligere besøgt os, men der har været så stor efterspørgsel efter Bosch, at vi gentager succesen.

Få kunstnere har som Hieronymus Bosch (1450-1516) været i stand til at skabe eventyrlighed på lærredet. Det gode og det onde, skønhed og det rædselsvækkende. Allerede i Boschs levetid var hans kunst meget eftertragtet. Et af hans mest berømte malerier er triptykonet Lysternes have, hvor han skildrer paradis, menneskeheden og helvede med fortællelyst og humoristiske og satiriske kommentarer.

Peter Paul Rubens – den største historiefortæller
Der er ingen maler, der opnåede samme popularitet og indflydelse i sin samtid som den flamske maler Peter Paul Rubens (1577-1640). Denne aften kigger vi indenfor i det utrolige facetterede billedunivers, som Rubens skabte i barokken. Få kunstnere har på samme måde skabt værker, hvor historien fremstår lige så dynamisk, dramatisk og velkomponeret. Udover at være maler fungerede Rubens også som diplomat i fredens tjeneste i et uroligt Europa. Peter Kær er i gang med et omfattende forsknings- og formidlingsprojekt om Peter Paul Rubens, så han er på sporet af denne særlige kunstner.

Programmet for aftenerne er:
17:30: Dørene åbnes
18:00: Maden kommer på bordet
18:45: Kunsten foldes ud
19:30: Pause
20:00: Kunsten foldes atter ud
20:45: Tak for i dag

 

Program:

 • Onsdag. 11/10/23 kl. 17.30 – 20.45

  Grænser i verdenskunsten

  Teresa Østergaard Pedersen, ph.d., museumsinspektør, Holstebro Kunstmuseum og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
 • Onsdag. 25/10/23 kl. 17.30 – 20.45

  Blendede guldfisk og sammensyede svin

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Peter S. Meyer, mag.art. i kunsthistorie, ekstern lektor, Københavns Universitet, og fhv. museumsdirektør
 • Onsdag. 8/11/23 kl. 17.30 – 20.45

  Hieronimus Bosch – den eventyrlige

  Poul Grinder-Hansen, museumsinspektør og seniorforsker, Nationalmuseet og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
 • Onsdag. 22/11/23 kl. 17.30 – 20.45

  Peter Paul Rubens – den største historiefortæller

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling

Share This Story, Choose Your Platform!