Kærs Foredrag

Hvad kan kunsten og hvad skal kunsten? Kunsten giver os muligheden for at reflektere over vores liv. At åbne verden og se tingene på en lidt anden måde. Med udgangspunkt i væsentlige kunsnere, værker og epoker har har Peter Kær sammensat en række foredrag.

Foredragene er sammensat efter ønsket om at tilbyde debat, fordybelse og helt basal viden, så man føler sig klædt bedre på, når man går på udstilling, museum eller ud i en eller anden form for virkelighed.

Er I er interesseret i et af foredragene hos jer, så er I mere end velkomne til at kontakte Peter på pk0771@gmail.com

Herunder er der en række udvalgte foredrag:

VERDENS 20 MEST VÆRDIFULDE MALERIER

Kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær vender prissedlerne på kunsten og gennemgår de dyreste malerier solgt offentligt. Vi kigger på de mekanismer, der er i spil, når kunsten bliver værdisat. Kan man overhovedet prissætte god kunst? Er idéen med kunst ikke grundlæggende, at vi via kunsten og uden betaling kan få mulighed for at reflektere over livet? Vi kommer bl.a. forbi forrygende malerier af Picasso, Gustav Klimt, Rembrandt og Jackson Pollock. Derudover giver Peter bud på de værker, der har størst værdi for ham lige her og nu.

HVOR ER KUNSTEN NU?

Peter Kær på Venedigbiennalen

Hvordan skal det forstås? Hvad er kunst egentlig lige nu og her? Få en bedre forståelse for samtidskunstens brogede og ikke altid nemt tilgængelige udtryk. Gennem de sidste år er der kommet mere og mere fokus på kunstens mangfoldige potentiale. Såvel politisk, sociologisk, historisk og økonomisk, men også det reflekterende, deltagende og meditative aspekt har udfordret den dekorative opfattelse af kunsten. Med udgangspunkt i den  væsentligste udstillingsevent i Europa: Venedig Kunstbiennalen 2024, tegnes der et billede af kunsten her og nu.

ELISABETH JERICHAU BAUMANN

Elisabeth Jerichau Baumann: En ægyptisk pottesælgerske, 1878. Statens Museum for Kunst

Kunsthistorikeren Peter Kær fortæller denne aften om en af Danmarks mest anerkendte internationale kunstnere, Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881).

Få kunstnere har som Jerichau-Baumann bevæget sig rundt og haft en både international motiv- og kundekreds. Hun var anerkendt i sin samtid, men nok mest i udlandet. I England, Tyskland, Frankrig, Rusland og Mellemøsten solgte hun værker til høje priser, men herhjemme skulle hun kæmpe med det, at hun var født i Polen, uddannet i Tyskland og … kvinde.

Elisabeth Jerichau-Baumanns liv og virke blandt kongelige, almue, kunstnere og politikere i 1800-tallets Europa samt hendes rejser til Mellemøsten gør hendes udsyn og indsigt til noget særligt. Som en af de få kunstnere fik hun i Ægypten mulighed for at besøge og male i haremmernes ellers lukkede verden.

Når det handler om 1800-tallets europæiske orientalisme er hun en af de mest markante kunsnere herhjemme . Udover at være billedkunstner var hun en aldeles udmærket forfatter.

EDVARD MUNCH

Edvard Munch: Kærlighed og smerte (Vampyr), 1893. Munch Museet

Edvard Munch er en af de mest berømte malere overhovedet. Men Munch er meget mere end ‘Skriget’ og ‘Madonna’. Få en forståelse for Edvard Munchs værk, og få en dybere indsigt via aftenens mange nedslag i et langt kunstnerliv. Vi kommer forbi Munchs liv på sanatoriet hos doktor Jacobson i København, der blev et vendepunkt i Munchs liv. Vi besøger Munch som fotograf, som skaber af livsfrisen, banebrydende grafisk kunstner, som tung symbolist og som skaber af “livets lys”. Vi får også kigget på Munch som inspirator for Asger Jorn og Andy Warhol.

RUBENS – BAROKKENS SUPERHELT

Peter hjemme hos Rubens i Rubenshuis

Peter Paul Rubens – den største historiefortæller

Der er ingen maler, der opnåede samme popularitet og indflydelse i sin samtid som den flamske maler Peter Paul Rubens (1577-1640). Denne aften kigger vi indenfor i det utrolige facetterede billedunivers, som Rubens skabte i barokken. Få kunstnere har på samme måde skabt værker, hvor historien fremstår lige så dynamisk, dramatisk og velkomponeret. Udover at være maler fungerede Rubens også som diplomat i fredens tjeneste i et uroligt Europa. Peter Kær har netop afsluttet et omfattende forsknings- og formidlingsprojekt om Peter Paul Rubens, så han er på sporet af denne særlige kunstner.

MARIE OG P. S. KRØYER

Marie og P. S. Krøyer: Dobbeltportræt, 1890. Skagens Kunstmuseer

Marie og P. S. Krøyer

Denne aften har vi fokus på Danmarks mest berømte kunstnerpar. P. S. Krøyer var i sin samtid kendt som den dygtigste maler herhjemme og Marie Krøyer har gennem de senere år opnået stor anerkendelse for sin kunst og ikke mindst evner som indretningsarkitekt.

L. A. RING

L.A. Ring: Når toget ventes, 1914. SMK

Denne aften vil kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær tage os på en rejse gennem L. A. Rings kunstneriske landskab og stoppe op ved de væsentligste stationer på vejen til forståelsen af en af fyrtårnene i symbolismen og det moderne gennembrud.

Der er få danske kunstnere, der har opnået større anerkendelse herhjemme end L. A. Ring. Det skyldes primært, at han genkendeligt skildrede livet, menneskene og naturen på godt og ondt. De fleste af os har sikkert et L.A. Ring-værk som vi holder mest af. Men de fleste af os vil sikkert også blive overrasket over, hvor stort et spændningsfelt, der var i hans samlede produktion.

Den danske kunstner er kendt og elsket for sine indlevende skildringer af bønder, håndværkere og arbejdere og for sine fortættede og tågetunge billeder af det sjællandske landskab. Han var kendt som naturalistisk og realistisk maler af landskaber, mennesker og miljøer, og i nogle billeder indgik der træk af symbolisme.

VILHELM HAMMERSHØI

Vilhelm Hammershøi: Stue i Strandgade med solskin på gulvet (1901). Statens Museum for Kunst

Hvad gør Hammershøi til Hammershøi?

Kom med bagom, og få ny indsigt. Vi kender til priserne på hans malerier, men kender vi ham overhovedet? Vi ser et værk af ham, og så tænker vi, det forstår vi godt. Men gør vi det?

Hammershøi var en af de kunstnere, der i den grad forstod fotografiets og maleriets mediespecifikke forskelligheder, kombinerede dem og udkom på sin helt egen hammerhøiske måde. Der er så meget mere under overfladen.

Kom med bagom en af vores allermest særlige kunstnere, og oplev hans store spændvidde.

FRIDA KAHLO

Vi ser på, hvordan en kunstner har flyttet grænser, udfordret vores forestillinger om kunst og vores måde at reflektere over livet på. Få et kig ind i Frida Kahlos farvestrålende univers med kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær.

Frida Kahlo var allerede i levende live en legende. Inspireret af mexicansk folkekunst og magisk realisme skabte hun ekstraordinært personlige og hudløse billeder. Igennem dem får vi indsigt i hendes farverige, dramatiske og smertefulde liv, som ikke mindst var præget af en invaliderende trafikulykke og det stormfulde forhold til  maleren Diego Rivera.

ANNA ANCHER – I ET ANDET LYS

Anna Ancher: Pigen i køkkenet, 1886. Den Hirschsprungske Samling

Få danske kunstnere har som skagensmaleren Anna Ancher kunnet indfange lyset, farven og stemningen på en så indlevende måde. Tag med til denne forelæsning, hvor der stilles skarpt på en af dansk kunsthistories absolutte enere, Anna Ancher.

Kunsthistoriker og tv-vært Peter Kærdeler ud af sin store viden i forbindelse med sit omfattende formidlingsprojekt om Anna Ancher.

ROM PÅ LÆRREDET – DANMARKS STØRSTE KUNSTNERE PÅ EVENTYR

Constantin Hansen (1804-1880)
Danske Kunstnere i Rom, 1837
Statens Museum for Kunst

Thorvaldsen, Eckersberg, Rørbye, Købke, Constantin Hansen, Marstrand, Blunck og Lundbye. Listen er lang over de mest betydningsfulde danske kunstnere fra guldalderen, der alle besøgte byernes by, Rom. Ophold, der fik stor betydning for dem og deres kunst.

Peter Kær er for nylig vendt hjem fra et legatophold på Det Danske Institut i Rom og er klar til at fortælle om denne række af store danske kunstnere og påvirkningen fra den italienske hovedstad. Et foredrag, der også kan inspirere til en anden måde at se Rom på, hvis man skulle komme forbi.

LIVET SET GENNEM KUNSTEN

Vi er på en udfordrende, berusende, lykkelig og bedrøvet rejse gennem livet mellem fødsel og en kortfattet gravsten. Får vi det hele med? Har vi for travlt eller er vi for sløve? Det hjælper kunsten os med at begribe. Kunst er langt fra et spørgsmål om hvorvidt noget er kønt, skønt og dekorativt. Men hvad skal vi så med kunst? Hvad kan vi med kunst? Kunsten giver os muligheder for at reflektere over livet gennem en direkte tilgang til billeder og udtryk i det hele taget. Vi kan pejle og spejle med udgangspunkt i os selv. Både det navlebeskuende, men også som en lille maskindel i en bevægelse gennem tid og sted.

HVAD SKAL JEG KIGGE EFTER? – EN GUIDE TIL KUNSTEN

Edvard Weie (1879-1943)
Faun og Nymfe (1941) – SMK

Et begynderkursus i kunstforståelse. Hvordan man kan komme kunsten i møde, uden at føle sig som komplet idiot? Med udgangspunkt i markante værker fra forskellige perioder i kunsthistorien gennemgås de muligheder der er, for at tilegne sig et bedre udgangspunkt for at forstå kunstens forskelligartede udtryk.

SKAGENSMALERNE

Michael Ancher,
Redningsbåden køres gennem klitterne, 1883
Statens Museum for Kunst

I dette foredrag kommer vi rundt om en lang række af de kunstnere, der forbindes med den skandinaviske kunstnerkoloni Skagensmalerne. Ofte forbindes Skagen med malerne P.S. Krøyer, Anna og Michael Ancher, men mange flere følte sig draget af det forblæste og tilsandede Skagen. Af flere årsager. Få indblik i Skagenkoloniens opståen, omfang og betydning i det moderne gennembrud i nordisk kunst.

KÆRS VERDENS KUNSTHISTORIE

Er en tour de force gennem kunsthistorien. Vi kommer fra renæssancen frem til vor tid på 6 foredrag. Har man god tid, – virkelig god tid, kan hele pakken bestilles, ellers kan den deles op.

KÆRS DANMARKS KUNSTHISTORIE

Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881)
En såret dansk kriger, 1865, SMK

Er en opdagelsesrejse gennem den danske kunsthistorie. På 6 foredrag kommer vi fra Kunstakademiets oprettelse i 1754 til samtidskunsten. Denne foredragsrække kan også bestilles samlet, eller deles op. Se under Kærs Danmarks Kunsthistorie.

SKANDALEKUNST

Edouard Manet (1832-1883)
Olympia – Musee d’Orsay

Kunst har gennem tiderne skabt kraftig debat. Som da Marcel Duchamp udstillede en tissekumme i 1917, da Piero Manzoni puttede afføring på dåser i begyndelsen af tresserne, og da danske Nadia Plesner blev sagsøgt af Louis Vuitton, da hun i 2010 skabte det meget omdiskuterede maleri Darfurnica. Peter viser og fortæller om en række eksempler på kunst, der gennem tiderne har provokeret. I dette foredrag er der fokus på, hvad kunst kan og skal.

USYNLIG KUNST – FRAVÆR OG TOMHED I BILLEDKUNSTEN

Med udgangspunkt i sit universitetsspeciale fortæller Peter om et ofte overset aspekt af kunsten. Kunst handler om at skabe billeder, se billeder og forstå billeder. Alligevel har en lang række kunstnere gennem de sidste 100 år benyttet sig af usynlighed, fravær og tomhed i billedkunsten. Det er dette paradoks, der er omdrejningspunktet i dette foredrag, hvor kunstnere som blandt andre Andy Warhol, Yves Klein, Robert Rauschenberg og Gerhard Richter er blandt dem, der benytter sig af usynligheder og fravær.

Kærs Verdens Kunsthistorie

Kærs Danmarks Kunsthistorie

LISTE OVER FOREDRAG

ALMEN KUNSTFORSTÅELSE
BAROKKEN
BILLEDANALYSE
DET MODERNE GENNEMBRUD
GERDA OG EINAR WEGENER
GULDALDEREN – DANSK NATIONALROMANTIK
HAMMERSHØI
HELT VILDT TRISTE MALERIER
HIGHLIGHTS – STATENS MUSEUM FOR KUNST
HVAD SKAL JEG KIGGE EFTER? – EN GUIDE
HVOR ER KUNSTEN NU?
IMPRESSIONISME
INSTALLATIONSKUNST
INTRODUKTION TIL SAMTIDSKUNST
KREATIV TÆNKNING
KROPPEN I KUNSTEN
KUNSTHISTORIENS PERIODER
KÆRS DANMARKS KUNSTHISTORIE
KÆRS VERDENS KUNSTHISTORIE
L.A. RING
LIVET SET GENNEM KUNSTEN
LYS OG SKYGGE
MATISSE OG HANS SAMTIDIGE
MONET
MØDE I DANSK VESTINDIEN – PISSARRO & MELBYE
NATIONAL IDENTITET I GULDALDEREN
NYE BEGYNDELSER – FAUVISME, DADA OG SURREALISME
NYREALISME, ABSTRAKT REALISME & POP ART
ROM PÅ LÆRREDET – DANSK GULDALDER SYDPÅ
SAMTIDSKUNST
SKANDALEKUNST
SYMBOLISME, VITALISME OG NÆRVÆRENDE FRAVÆR
TOULOUSE-LAUTREC
USYNLIG KUNST – FRAVÆR OG TOMHED I KUNSTEN

ARRANGEMENTER