Indlæser Begivenheder

Vi åbner dørene til en ny sæson i Kærs Kunstkafé på Restaurant Mark på Axeltorv i det centrale København. Over fire kafé-aftener går kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær på opdagelse i kunstens forunderlige verden i selskab med kunsthistorikere, musikere og køkkenchefen Bendix Sixhøj Laursen, der tidligere har huseret på Søllerød Kro, Bistro Boheme og Restaurant Radio.

Det bliver en tour de force gennem udvalgte perioder og kunstnere i kunsthistorien, der tages under kyndig, kærlig og kunstnerisk behandling. Vi ser på, hvornår kunsten har flyttet grænser, udfordret vores forestillinger om kunst og vores måde at reflektere over livet på. Samtalerne krydres med et musikalsk lydspor udført af en dygtig musiker. Og kokken sørger for en let ret, så der også er noget til smagssansen.

NB: Prisen er inkl. let aftensmad. Drikkevarer købes separat.

Temaer for de fire aftener er:

1. Hvor er kunsten henne – her og nu?
Hvad er kunst egentlig lige nu og her? Få en bedre forståelse for samtidskunstens brogede og ikke altid nemt tilgængelige udtryk i dette debatskabende foredrag med en veloplagt Peter Kær. Gennem de sidste år er der kommet mere og mere fokus på kunstens mangfoldige potentiale. Såvel politisk, sociologisk, historisk og økonomisk, men også det reflekterende og meditative aspekt har udfordret den dekorative opfattelse af kunsten. Samlingsschef på ARKEN Dorthe Juul Rugaard peger på de internationale tendenser i den nutidige kunstscene, og Peter Kær supplerer med inputs fra den væsentligste kunstevent i verden, Venedig Kunstbiennalen 2024. 

2. Casper David Friedrich  romantikkens mester
Denne aften får vi besøg af forfatter, ph.d. og lektor i litteraturvidenskab Lilian Munk Rösing, der netop har udgivet det anmelderroste værk ‘Friedriehs farver’, der modtog seks hjerter i Politiken. Den tyske kunstner Casper David Friedrich (1774-1840) er kendt for sine fascinerende malerier, bl.a. ‘Vandreren over tågehavet’ og ‘Kvinde ved vindue’Denne aften kommer vi forbi Friedrichs liv, væsentligste malerier og ikke mindst Friedrichs farver. Der er noget at glæde sig til på denne aften i anledning af 250-året for Caspar David Fredrichs fødselsdag.

3. Kvindernes moderne gennembrud. Dansk kunst 1880-1910
Det moderne gennembrud er en fasttømret del af fortællingen om det moderne Danmarks fødsel. Men hvad sker der, når man skifter navne som P.S. Krøyer, Erik Henningsen og L.A. Ring ud med Anna Ancher, Augusta Dohlmann, Anna Sophie Petersen, Johanne Krebs og Sofie Holten? En stor udstilling på Den Hirschsprungske Samling løfter sløret for et andet moderne gennembrud. Denne aften gæster kurator og projektforsker Lene Bøgh Rønberg kunstkaféen og fortæller om udstillingen, der med værker af et hidtil uset antal kvindelige kunstnere udvider og udfordrer vores forståelse af en afgørende brydningstid, hvor verden åbnede sig, og kvinderne fik et større mulighedsrum.

4. Käthe Kollwitz – inderligt, sanseligt og socialt
Käthe Kollwitz (1867-1945) er blandt de vigtigste humanistiske kunstnere i det 20. århundrede. I denne kunstkafé får vi besøg af kurator og museumsinspektør fra SMK Birgitte Anderberg, der netop er aktuel med en stor udstilling om Käthe Kollwitz. Med udstillingen viser SMK Käthe Kollwitz’ kunstnerskab i dets fulde spændvidde – som tegner, grafiker og billedhugger – og giver et nuanceret indblik i hendes kunstneriske værker og deres sociale, politiske og historiske fundament.

Programmet for aftenerne er:
17.30: Dørene åbnes
18.00: Maden kommer på bordet
18.45: Kunsten foldes ud
19.30: Pause
20.00: Kunsten foldes atter ud
20.45: Tak for i dag

Program:

  • Mandag. 7/10/24 kl. 17.30 – 20.45

    Hvor er kunsten henne – her og nu?

    Dorthe Juul Rugaard, museumsinspektør, Arken og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
  • Mandag. 21/10/24 kl. 17.30 – 20.45

    Casper David Friedrich – romantikkens mester

    Lilian Munk Rösing, lektor i litteraturvidenskab, Københavns Universitet og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
  • Onsdag. 6/11/24 kl. 17.30 – 20.45

    Kvindernes moderne gennembrud. Dansk kunst 1880-1910

    Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Lene Bøgh Rønberg, ph.d., kurator og projektforsker, Den Hirschprungske Samling
    OBS! Undtagelsesvis en onsdag
  • Mandag. 18/11/24 kl. 17.30 – 20.45

    Käthe Kollwitz – inderligt, sanseligt og socialt

    Birgitte Anderberg, museumsinspektør og seniorforsker, Statens Museum for Kunst og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling

Share This Story, Choose Your Platform!