Indlæser Begivenheder

Peter Kær og Folkeuniversitetet åbner dørene for en ny sæson i Kærs Kunstkafé.

Kunstkaféen er rykket ind i Restaurant Marks nyindrettede lokaler på Axeltorv i det centrale København.

Over fire kafé-aftener går kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær på opdagelse i kunstens forunderlige verden i selskab med kunsthistorikere, musikere og køkkenchefen Bendix Sixhøj Laursen, der tidligere har huseret på Søllerød Kro, Bistro Boheme og Restaurant Radio.

Temaer for de fire aftener er:

Kunstnerkolonierne i Hornbæk og Arild – skagensmalernes forløbere
I sidste halvdel af 1800-tallet opstod der to kunstnerkolonier på hver sin side af Sundet – i Hornbæk på Sjællands nordkyst og i Arild på Kullens østside. Denne aften sætter vi fokus på de to levende kunstnermiljøer, når museumsinspektør Birgitte von Folsach fra Nivaagaard Malerisamling gæster kunstkaféen og indvier os i kunstnersammenslutningerne, der danner baggrund for museets nye udstilling (Udstillingen kan ses på Nivaagaard Malerisamling i perioden 28/1 til 11/6 2023).

Det var de gamle fiskerlejer, lokalbefolkningen, det vidunderlige lys, havet og den karakteristiske natur, der lokkede kunstnerne til. Kunstnerne som P.S. Krøyer, Viggo Johansen, Kristian Zahrtmannog Carl Locher slog sig i perioder ned i Hornbæk, der med sit charmerende lokalmiljø gav inspiration til stemningsfulde, lysfyldte motiver.Samlingspunktet i Arild var gæstgiveriet Mor Cilla, hvor både svenske og danske kunstnere mødtes. Fra Sverige kom bl.a. kunstnere som Carl Fredrik Hill, Richard Bergh, Gustaf Rydberg, Elisabeth Kayser og Prins Eugen. Men også danske kunstenere blev tiltrukket af Kullens særegne natur bl.a. C.F. Sørensen, August Jerndorff, P.S. Krøyer og Viggo Pedersen; sidstnævnte grundlagde endog en malerskole i byen.

 

Richard Prince – en af USA’s mest populære kunstnere
Richard Prince (f. 1949) står som en cool og central hovedfigur i det, man omkring 1980 i USA gav betegnelsen ‘The Pictures Generation’. I sit værk løfter Prince de marginale og banale sider af samfundet frem: vittighedstegninger, affotograferinger, reklamer, idoldyrkelse og anden form for ‘hverdagskult’. Han formår at identificere og sample visuelle koder og skrue på dem, så de bliver forførende og mærkværdige til trods for deres almindelighed – og får en glød af noget på én gang sexet og akavet.

Der er noget særligt hjernevridende at se frem til, når museumsinspektør Anders Kold fra Louisiana kommer besøg og hjælper os til forståelsen af denne særlige kunstner. (Frem til 10/4 2023 har Louisiana netop en udstilling om Richard Prince, som Anders Kold har kurateret).

 

Kunstens revolutioner
Denne aften skal vi på en tour de force gennem kunsthistorien fra den franske revolution og frem til i dag – med nedslag der, hvor kunsten forholder sig til ydre uroligheder, men hvor vi primært skal se på revolutioner og brud i kunstens udtryk.

Vi kommer bl.a. forbi impressionismen med Monet som bannerfører, fotografiets revolutionerende betydning for malerkunsten, van Gogh og Gauguin som ‘revolutionære’ i postimpressionismen, Picasso og Braque i det kubistiske projekt og Matisse som kaptajn for de modernistiske vilde.

Vi gør også stop ved de italienske futurister på kanten af 1. verdenskrig og Marcel Duchamps dadaistiske tissekumme. Vi skal se på performancekunst a la John Cage og Yves Klein, Frida Kahlos køns- og smerterelaterede værker, hyperrealisme i hænderne på Duane Hanson og kropskunst med Orlan under kniven.

I en nutidig kontekst ser vi på museums-revolutionen, hvor kulturinstitutioner manifesterer sig som kunstværker i sig selv. Vi runder af med at kigge på et par af samtidens meget omtalte værker som Jens Haanings ’Take the Money and Run’ fra 2021. Er det provokation, revolution eller bare et værk i en traditionel kunsthistorisk sammenhæng?

 

Carl Bloch: Forført – en superstjernes storhed og fald
I foråret 2023 viser SMK den hidtil største udstilling med den danske kunstner Carl Bloch (1834-1890). Denne aften får KunstKaféen besøg af kuratoren af udstillingen, overinspektør og seniorforsker Peter Nørgaard Larsen, der fortæller om en af tidens allerstørste danske kunstnere.

Få danske kunstnere har lidt samme skæbne som Carl Bloch. Mens han levede, var han berømt og højt rangeret, men efter hans død blev han stort set skrevet ud af kunsthistorien og hans billeder sat på magasin. Men publikum holdt fast i Bloch. Hans virtuose teknik og evne til at fortælle en historie blev ved med at fascinere. Med en ny stor udstilling præsenterer SMK Carl Bloch som en grænsegænger mellem guldalderen, som han kom fra, og den moderne, splintrede verden, han døde på kanten af.

 

Program:

 • Tirsdag. 7/2/23 kl. 17.30 – 20.45

  Kunstnerkolonierne i Hornbæk og Arild – skagensmalernes forløbere

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Birgitte von Folsach, museumsinspektør, Nivaagaards Malerisamling
 • Tirsdag. 21/2/23 kl. 17.30 – 20.45

  Richard Prince – en af USA’s mest populære kunstnere

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Anders Kold, museumsinspektør, Louisiana
 • Tirsdag. 7/3/23 kl. 17.30 – 20.45

  Kunstens revolutioner

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
 • Tirsdag. 21/3/23 kl. 17.30 – 20.45

  Carl Bloch: Forført – en superstjernes storhed og fald

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Peter Nørgaard Larsen, overinspektør og seniorforsker, Statens Museum for Kunst

Det bliver en tour de force gennem udvalgte perioder og kunstnere i kunsthistorien, der tages under kyndig, kærlig og kunstnerisk behandling. Vi ser på, hvornår kunsten har flyttet grænser, udfordret vores forestillinger om kunst og vores måde at reflektere over livet på.

Samtalerne krydres med et musikalsk lydspor udført af en dygtig musiker. Og kokken sørger for en let ret, så der også er noget til smagssansen.

NB: Prisen er inkl. let aftensmad. Drikkevarer købes separat.

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!