Indlæser Begivenheder

Endnu en gang åbner Peter Kær og Folkeuniversitetet dørene for en ny sæson i Kærs Kunstkafé.

Over fire kafé-aftener går kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær på opdagelse i kunstens forunderlige verden i selskab med kunsthistorikere, musikere og en dygtig kok .

Denne gang i kunstkaféen laver vi fire tydelige nedslag i kunsthistorien og tager fat på nogle af sværvægterne på tværs af tid. Kunstnere, der har inspireret og forundret. Sofonisba Anguissola (1532-1625), Harald Giersing (1881-1927), Nicolai Abildgaard (1743-1809) og Henri Matisse (1869-1954) repræsenterer et stort spænd af kunstneriske udtryk og tidsmæssige forskelle.

Det giver os muligheden for en udfordrende refleksion af tid og udtryk, for alle de nævnte kunstnere bliver udsat for en perspektivering, så vi kan mærke dem her og nu.

Det bliver en tour de force gennem udvalgte perioder og kunstnere i kunsthistorien, der tages under kyndig, kærlig og kunstnerisk behandling. Vi ser på, hvornår kunsten har flyttet grænser, udfordret vores forestillinger om kunst og vores måde at reflektere over livet på.

Samtalerne krydres med et musikalsk lydspor udført af en særdeles kompetent musiker. En dygtig kok  laver en let ret, der matcher emnet for aftenen, så der også er noget til smagssansen.

NB: Prisen er inkl. let aftensmad.

Programmet for aftenerne:

17:30 Dørene åbnes
18:00 Maden kommer på bordet
18:45 Kunsten foldes ud
19:30 Pause
20:00 Kunsten foldes atter ud
20:45 Tak for i dag

De kunstnere, vi kommer til at beskæftige os med:

11/10: Sofonisba Anguissola – en overset ener
Sofonisba, født i 1532, var kendt som sin tids største kvindelige kunstmaler, et mirakel. Siden blev hun skrevet ud af kunsthistorien og glemt. Fortællingen om Sofonisba Anguissolas 96 år lange, virksomme liv under renæssancen og ind i barokken er helt usædvanlig. Den unge, talentfulde adelsfrøken fra Cremona i Norditalien, Sofonisba Anguissola, blev på sin fars initiativ, og helt usædvanligt for en ung kvinde, uddannet maler. Hendes speciale var portrætmaleriet, og hun opnåede tidligt et ry som et kvindeligt mirakel blandt pave, fyrster og tidens store kunstnere som Michelangelo. Denne aften er det museumsdirektør Andrea Rygg Karberg fra Nivaagaard Malerisamling, der gæster Kunstkaféen og fortæller om Sofonisba i anledning af museets særudstilling om hende.

25/10: Harald Giersing – en leder i modernismen
Harald Giersing (1881-1927) er en lederskikkelse indenfor den danske modernisme, både som maler, kunstkritiker og som underviser. Inspireret af de internationale tendenser, især fra Paul Cezanne og Paul Gauguin, går han i rette med traditionen og bliver en af bannerførerne for en ny modernistisk malerstil i Danmark. Denne aften får vi smagsprøver på Giersings imponerende kunstneriske spændvidde sammen med museumsdirektør Lise Jeppesen fra Randers Kunstmuseum, der i samarbejde med Sorø Kunstmuseum og Faaborg Kunstmuseum har skabt årets store Giersingudstilling.

8/11: Nicolai Abildgaard – Danmarks mest alsidige maler
Få danske kunstnere har sat et så tydeligt aftryk som Nicolai Abildgaard (1743-1809). Fra kommenterende kunster i oplysningstiden, professor på akademiet til kongelig hofmaler. Som maler, satiriker, litterært interesseret og som arkitekt sætter Abildgaard sig tydelige spor, der stadig har relevans. Denne aften er det Peter Kær, der interviewer sig selv om sit store forsknings- og formidlingsprojekt om dette fyrtårn i dansk billedkunst.

22/11: Henri Matisse og ‘Det røde atelier’
Henri Matisse (1869-1954) er en af de helt store mestre i det 20. århundredes kunst. I 1911 maler han kunstværket ‘Det røde atelier’, som i dag anses for at være er et nøgleværk, ikke bare i Matisses kunst, men i europæisk modernisme. Billedet forestiller kunstnerens atelier i den parisiske forstad Issy-les-Moulineaux fyldt med hans egne malerier, skulpturer, møbler og dekorative genstande. Denne aften kigger vi på Matisse generelt og dette værk i særdeleshed sammen med Dorthe Aagesen, seniorforsker og overinspektør på Statens Museum for Kunst, der i samarbejde med Museum of Modern Art i New York, har skabt den kommende Matisse-udstilling på SMK.

Program:

 • Tirsdag. 11/10/22 kl. 17.30 – 20.45

  Sofonisba Anguissola – en overset ener

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Andrea Rygg Karberg, Museumsdirektør, Nivaagaards Malerisamling
 • Tirsdag. 25/10/22 kl. 17.30 – 20.45

  Harald Giersing – en leder i modernismen

  Lise Jeppesen, museumsdirektør, Randers Kunstmuseum og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
 • Tirsdag. 8/11/22 kl. 17.30 – 20.45

  Nicolai Abildgaard – Danmarks mest alsidige maler

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
 • Tirsdag. 22/11/22 kl. 17.30 – 20.45

  Henri Matisse og ‘Det røde atelier’

  Dorthe Aagesen, museumsinspektør og seniorforsker, Statens Museum for Kunst, Statens Museum for Kunst og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling

Share This Story, Choose Your Platform!