Indlæser Begivenheder

Kunstkafé med let aftensmad

Vi åbner dørene til en ny sæson i Kærs Kunstkafé på Restaurant Mark på Axeltorv i det centrale København. Over fire kafé-aftener går kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær på opdagelse i kunstens forunderlige verden i selskab med kunsthistorikere, musikere og køkkenchefen Bendix Sixhøj Laursen, der tidligere har huseret på Søllerød Kro, Bistro Boheme og Restaurant Radio.

Det bliver en tour de force gennem udvalgte perioder og kunstnere i kunsthistorien, der tages under kyndig, kærlig og kunstnerisk behandling. Vi ser på, hvornår kunsten har flyttet grænser, udfordret vores forestillinger om kunst og vores måde at reflektere over livet på. Samtalerne krydres med et musikalsk lydspor udført af en dygtig musiker. Og kokken sørger for en let ret, så der også er noget til smagssansen.

NB: Prisen er inkl. let aftensmad. Drikkevarer købes separat.

Temaer for de fire aftener er:

DEN DANSKE OG HOLLANDSKE GULDALDER
Stille stunder og hårdt slid, sprudlende selskaber og drukfester, kærlighed og slagsmål – samt alle pauserne indimellem. Et nybrud fandt sted i 1600-tallets frodige hollandske kunstliv, hvor malerne i stigende grad kastede sig over skildringen af hverdagens begivenheder og genstande. I 1800-tallets danske guldalder fulgte kunstnerne trop, og Nivaagaards Malerisamling sammenstiller nu berømmede mesterværker og glemte skatte fra disse to perioder i en stor udstilling. 

Denne aften er vi så heldige, at det er museumsinspektør Signe Havsteen fra Nivaagaard Malerisamling, der besøger Kunstkaféen. Signe fortæller om museets aktuelle udstilling ‘Da hverdagen stjal billedet i Holland og Danmark’, der sætter fokus på de boblende malerier fra den hollandske og danske guldalder.

Udstillingen fokuserer på det, man kalder genremaleriet – folkelivsskildringer, hvor anonyme mennesker spiller hovedrollen i fortællende motiver i hverdagslige omgivelser. Billederne er ofte sanselige og humoristiske, pudsige eller moraliserende. Genremaleriet rammer fortsat lige ind i vores egne livsfortællinger og fremkalder nærvær, medfølelse, afstandtagen eller et smil i mødet med mennesker fra en svunden tid, skildret af en række af verdenshistoriens største kunstnere

ALBERTO GIACOMETTI
De fleste af os har fuldstændig styr på Giacomettis skulpturer. Men hvad er historien og fortællingerne bag? Statens Museum for Kunst har til februar en stor udstilling om denne ener i verdenskunsten. Kunsthistorikeren og kuratoren bag udstillingen Thomas Lederballe kommer og gør os klogere. Giacomettis kunst er på én gang fremmed og velkendt – den udforsker og udfordrer den menneskelige oplevelse af verden. I udstillingen kan du få et enestående indblik i kunstnerens værker, der er formet af filosofi og rystelser fra to verdenskrige, alt udfoldet gennem Giacomettis skulpturer, tegninger og malerier. Kom bagom kunstneren, hvis skulpturer alle har set, men måske ikke kender historierne bag.

ASTRID NOACK – EN ENER I DANSK KUNST
Astrid Noack er en ener i dansk kunst. Hun er svær at placere i en -isme, stil eller retning. Hendes skulpturer er tidløse og beslægtede med romansk og gotisk skulptur, ægyptisk kunst og den arkaiske græske skulptur.

Astrid Noacks skulpturer virker selvfølgelige – de er afsluttede og enkle. Uden at være påtrængende peger de på det væsentlige i skulpturen som udtryksform, og de antyder noget om kroppens underfundighed. Noack tog sig tid og arbejdede ofte længe og indædt med sine skulpturer. Nogle gange adskillige år, hvilket uden tvivl er grunden til, at hun kun skabte et så begrænset antal værker, som hun gjorde; 175 skulpturer og relieffer i alt – heraf nogle efterladt ufærdige.

Blandt hendes væsentligste værker er ‘Stående kvinde’, der blev medtaget i den danske kulturkanon i 2006, hvor Noack optræder som eneste kvinde. 

Kvindelige kunstnere har ofte vanskeligt med at slå igennem og fastholde deres position i eftertiden. Man kan sige, at Astrid Noacks liv og værk har klaret sig mod alle odds. 

Denne aften får Kunstkaféen besøg af museumsinspektør Teresa Østergaard Pedersen fra Holstebro Kunstmuseum, der til efteråret er aktuel med en ny udstilling om netop Astrid Noack og med Teresa som kurator.

IMPRESSIONISMEN OG DENS OVERSETE KVINDER
Denne aften får Kunstkaféen besøg af museumsinspektør Dorthe Vangsgaard Nielsen, der er en af kuratorerne bag Ordrupgaards store udstilling om de oversete kvindelige kunstnere i Impressionismen. Med udstillingen ‘Impressionismen og dens oversete kvinder’ markerer Ordrupgaard 150-året for den første ud af i alt otte banebrydende Impressionist-udstillinger, der i 1874 blev startskuddet til den moderne kunst.

Ordrupgaards medkurator Dorthe Vangsgaard Nielsen kommer og gør os klogere på impressionismens kvindelige kunstnere. Udstillingen vil for første gang i nordisk sammenhæng sætte spot på de kvindelige kunstnere i og omkring kredsen af impressionister. Her vil man kunne opleve helt centrale bidrag ved Berthe Morisot og Mary Cassatt, men også hovedværker af mere underbelyste kunstnere som Eva Gonzalès, Marie Bracquemond og Marie Bashkirtseff.

Vi får denne aften et indblik i deres kamp for en plads i kunsthistorien, ad traditionel vej via salonen eller uafhængigt af det officielle kunstliv via de i dag berømte impressionistudstillinger. Deres tolkninger af det moderne liv fra privatsfæren belyser i lighed med de mandlige kollegers skildringer af storbyens boulevarder og offentlige forlystelsesliv væsentlige sider af impressionismen og den modernitet, som bevægelsen udsprang af.

Programmet for aftenerne er:
17:30: Dørene åbnes
18:00: Maden kommer på bordet
18:45: Kunsten foldes ud
19:30: Pause
20:00: Kunsten foldes atter ud
20:45: Tak for i dag

Program:

 • Tirsdag. 6/2/24 kl. 17.30 – 20.45

  Den danske og hollandske guldalder

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Signe Havsteen, museumsinspektør, Nivaagaard Malerisamling
 • Tirsdag. 20/2/24 kl. 17.30 – 20.45

  Alberto Giacometti

  Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling og Thomas Lederballe Pedersen, museumsinspektør, Statens Museum for Kunst
 • Tirsdag. 5/3/24 kl. 17.30 – 20.45

  Astrid Noack – en ener i dansk kunst

  Teresa Østergaard Pedersen, ph.d. og museumsinspektør, Holstebro Kunstmuseum og Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling
 • Tirsdag. 19/3/24 kl. 17.30 – 20.45

  Impressionismen og dens oversete kvinder

  Museumsinspektør Dorthe Vangsgaard Nielsen, Ordrupgaard. Peter Kær, cand.mag. i kunsthistorie og kulturformidling

Share This Story, Choose Your Platform!