Indlæser Begivenheder

Endnu en gang åbner Peter Kær, Folkeuniversitetet og Gastronomisk Innovation dørene for en ny sæson i Kærs KunstKafé.

Over fire kafé-aftener går kunsthistoriker og tv-vært Peter Kær på opdagelse i kunstens forunderlige verden i selskab med kunsthistorikere, musikere og en dygtig kok i Gastronomisk Innovation i Atelier 1B på Kultorvet.

Det bliver en tour de force gennem udvalgte perioder og kunstnere i kunsthistorien, der tages under kyndig, kærlig og kunstnerisk behandling. Vi ser på, hvornår kunsten har flyttet grænser, udfordret vores forestillinger om kunst og vores måde at reflektere over livet på.

Denne gang i kunstkaféen tager vi fat på nogle af de kvindelige kunstnere fra 1880’erne og 1890’erne og den vel nok mest markante symbolistiske maler herhjemme Ejnar Nielsen. Derudover møder vi en gallerist, der repræsenterer nogle af tidens store kunstnere som Per Kirkeby, Tal R, Georg Baselitz og John Kørner, og som vil gøre os klogere på, hvad der gør et kunstværk synligt og værdifuldt. Endelig skal vi bagom gadekunst, der er meget andet end graffiti, og dykke ned i den generøse kunstform via en lang række eksempler fra de sidste 20 år.

Samtalerne krydres med et musikalsk lydspor udført af en særdeles kompetent musiker. Og kokken Rasmus Leck Fischer tryller i køkkenet, så der også er noget til smagssansen. Der serveres således en let ret, der matcher emnet for aftenen.

De kunstnere, vi kommer til at beskæftige os med:

12/10: Marie Krøyer, Bertha Wegmann, Jeanna Bauck og Anna Sophie Petersen
Denne aften tager vi fat på nogle af de kvindelige kunstnere, der i 1880’erne og 1890’erne var med til at præge kunstscenen. Nogle er gledet ud i glemslen, men det råder vi bod på. Marie Krøyer er nok mest kendt som P.S. Krøyers kone, men var en meget talentfuld maler selv. Bertha Wegmann var uhyre efterspurgt som portrætmaler, helt på lige fod med P.S. Krøyer. Svenske Jeanna Bauck var landskabs- og portrætmaler af høj klasse, og Anna Sophie Petersen havde blik for kunstens rolle som debatskabende i forhold til de tidsmæssige tendenser. Få indblik i en række af de kunstnere, heriblandt også udstillingsaktuelle Anne Marie Carl Nielsen, der for en tid forsvandt, når forsker og kunsthistoriker Emilie Boe Bierlich fra Glyptoteket gæster Kunstkaféen. Musikken sørger cellisten Kirstine Elise Pedersen for.

26/10: Ejnar Nielsen – symbolismens mester
Ejnar Nielsen er vel nok den mest markante symbolistiske maler herhjemme. Som ganske få kunne Ejnar fange det særlige ved situationer i livet, der på samme tid virker fatale, men også livsbekræftende. Symbolismen bølgede indover den europæiske kunst i slutningen af 1800-tallet med blandt andre Edvard Munch som tydelig repræsentant. Symbolismen som tendens i kunsten var med til at skabe en ny, nærmest indre dimension i maleriet. Få indblik i symbolismen og Ejnar Nielsen, når kunsthistoriker Camilla Klitgaard Laursen gæster Kunstkaféen.

9/11: Bagom kunstværket – galleristens betydning
Hvad får kunstværket til at folde sig ud og blive set? Denne aften hjælper Bo Bjerggaard, en af landets førende gallerister, med at give os en forståelse for, hvad det er, der gør et kunstværk synligt og værdifuldt. Bo Bjerggaard repræsenterer nogle af tidens store kunstnere som Per Kirkeby, Tal R, Georg Baselitz og John Kørner. Vi får indsigt i samarbejdet mellem kunstner og gallerist. I det hele taget fortællinger og eksempler fra et rigt liv i kunstens verden, som gerne skulle gøre os klogere på nogle af kunstverdenens centrale mekanismer.

23/11: Gadens kunst – moderne kunst gennem de sidste 20 år
Denne aften kigger Peter Kær og kulturforskeren Torben Sangild på kunsten i det offentlige rum. Gadekunst er så meget andet end graffiti. Kom med bagom, og få en forståelse for denne generøse kunstform via en lang række eksempler fra de sidste 20 år. Vi kommer blandt andet forbi Yarn bombing, klisterkunst, brugerinddragende gadekunst og Banksy.

NB: Prisen er inkl. let og lækker aftensmad.