Kærs Danmarks Kunsthistorie
PÅ OPDAGELSE I DEN DANSKE KUNSTSKAT
– mesterværker gennem 250 år
Denne foredragsrække sætter fokus på udviklingen i den danske kunst. Fra Kunstakademiets grundlæggelse i 1754 frem til vor tid. Fra Abildgaard til Eliasson. Peter Kær fører os gennem denne rejse med nedslag i de væsentligste værker, der danner forståelsen for kunstens udtryk og foranderligheden i disse over tid.
På en levende og underholdende måde vil Peter perspektivere disse nedslag til tiden, til forbilleder, til samtidige og efterfølgende kunstnere. Der bliver kigget ud over landets grænser, da dansk malerkunst ikke står alene, men orienterer sig i forhold til de internationale strømninger.
Peter Kær er cand. mag. i kunsthistorie og kulturformidling og vært på DR-serien: 1000 års Dansk Kunst.
I løbet af 6 lektioner vil der være følgende nedslagspunkter:
KUNSTAKADEMIET GRUNDLÆGGES
Jacques-Francois-Joseph Saly (1717-1776)
Rytterstatuen af Frederik V, 1771
Amalienborg Slotsplads
Det danske Kunstakademi grundlægges i 1754. Denne gang kigger vi lidt bagud, for at få fat på ønsket om at grundlægge et kunstakademi. Kunstnere som Jacques-Francois-Joseph Saly, Carl Gustav Pilo, Nicolai Abildgaard og Jens Juel vil blive gennemgået. Alle fire har væsentlige aftryk i kunsten og alle fire har fungeret som direktører på Kunstakademiet.
Der vil også være en introduktion i generel kunstforståelse.
GULDALDEREN
Christen Købke (1810-1848)
Udsigt fra Dosseringen ved Sortedamssøen, 1838
Statens Museum for Kunst
En række af de væsentligste kunstnere fra den nationalromantiske periode vil blive gennemgået.
C.W. Eckersberg, af mange kaldt den danske guldalders far, får en særlig betydning, da han underviser og præger en hel generation af malere som Wilhelm Marstrand, Christen Købke, Martinus Rørbye, Constantin Hansen og Wilhelm Bendz m. fl.
Peter lover, at det ikke bliver en støvet gennemgang.
DET MODERNE GENNEMBRUD
Michael Ancher (1849-1927)
Den druknede, 1896
Skagens Museum
Vi kigger på de kunstnere, der er repræsenterer det moderne gennembrud i kunsten herhjemme.
Skagensmalerne Anna og Michael Ancher og P.S. Krøyer gennemgås. Desuden er der fokus på L.A. Ring. Endvidere ser vi på forandringerne på den danske kunstscene i forbindelse med oprettelsen af Kunstnernes Frie Studieskoler og oprettelsen af Den Frie Udstillingsbygning. Det er tydeligt, at forandringer i Danmark alle er udtryk for impulser udefra, så det undersøges også.
SYMBOLISME, VITALISME OG NÆRVÆRENDE FRAVÆR
J.F. Willumsen (1863-1958)
Aftensuppen, 1918
Willumsens Museum
I 1880erne og 90erne er der røre og tydelige nybrud i den vestlige kunst. Gauguin, Van Gogh og Edvard Munch er med til at skabe nyt udtryk og indhold for malerkunsten. Vi kigger på den internationale scene og ser på væsentlige hjemlige kunstnere som Jens Ferdinand Willumsen, Vilhelm Hammershøi, Ejner Nielsen og Niels Hansen Jacobsen.
MODERNISME OG SURREALISME
Edvard Weie (1879-1943)
Faun og Nymfe, 1941
Statens Museum for Kunst
Kunstnere som Cézanne og Picasso kommer til at påvirke den danske kunstscene i begyndelsen af det forrige århundrede. Vilhelm Lundstrøm og hans Pakkassebilleder sætter fut i folk herhjemme. Edvard Weie og Karl Isakson lader Cézanne-inspirationen folde sig ud. Denne gang kommer vi også forbi historien om Gerda og Einer Wegener.
Den figurative surrealisme i dansk-international samspil bliver belyst gennem Franciska Clausen, Rita Kern og Wilhelm Freddie.
SAMTIDSKUNSTEN
Olafur Eliasson (1967-)
Your Rainbow Panorama, 2011
ARoS
Fra Jorn til Eliasson. Kunsten antager nye former. Denne gang kigger vi på abstrakt surrealisme, performances, happenings, body art, installationskunst og Land Art.
De forskellige retninger i kunstens udtryk eksemplificeres ved værker af blandt andre Asger Jorn, Kirsten Justesen, Bjørn Nørgaard, Lene Adler Petersen og Olafur Eliasson.
ARRANGEMENTER